Gazeteci Nedim Atilla'nın moderatörlüğünde Fuar İzmir'de gerçekleşen "Turizm Denilince İzmir" söyleşisine katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçenin benzersiz tarihini ve kültürel zenginliğini vurguladı. Atilla, Efes Artemis Tapınağı, İsabey Camii, Aziz Yuhanna Kilisesi ve Selçuk Sinagogu'nun bir arada bulunduğu Selçuk'un eşsiz bir fotoğraf karesini temsil ettiğini belirtti. Başkan Sengel, Efes'in Kuşadası'na değil, Selçuk ve dolayısıyla İzmir'e ait olduğunu hatırlattı. 11 kilometrelik sahil şeridiyle Efes Selçuk'un bir sahil şehri olduğunu vurgulayan Sengel, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin Efes Antik Kenti'ni mutlaka ziyaret etmesinin önemini dile getirdi. İlçenin marka değerinin korunması ve geliştirilmesi için 'Efes Selçuk' tabirinin kullanılmasının önemini vurguladı. Bu benzersiz tarihi ve kültürel mirasın korunması ve turizme kazandırılması için belediyenin sürekli çaba sarf ettiğini belirtti.
Meryem Ana Otoparkı Davası ve Yerel Gelirler
Ören yeri gelirlerinin yerel halkın ihtiyaçlarına hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Sengel, Meryem Ana Evi otoparkı konusunda yaşanan sorunları anlattı. 1970'lerden beri Selçuk Belediyesi tarafından işletilen otoparkın yönetiminin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ele geçirilmesi girişimine karşı yürütmeyi durdurma davası açtıklarını ve nöbetlerinin devam ettiğini açıkladı. Yüzde 40'ı yerelde kalan ören yeri gelirlerinin mevzuat değişiklikleriyle yüzde 5'e düştüğünü ve bu az miktardaki gelirin bile büyükşehir belediyesine aktarıldığını belirtti. 2019 yılında sadece 1.948 lira 46 kuruş aldıklarını söyleyen Sengel, bu durumun yerel yönetimin hizmet üretme kapasitesini büyük ölçüde kısıtladığını vurguladı. Bu durumun adil olmadığını ve yerel yönetimlerin yetki ve gelirlerinin arttırılması gerektiğini savundu. Adil bir gelir dağılımı sistemiyle yerel hizmetlerin daha iyi sunulabileceğini belirtti.
İzmir Turizminin Gelişimi İçin Ortak Çalışma
İzmir'in tüm ilçelerinin ayrı bir turizm değeri taşıdığını belirten Başkan Sengel, turizm paydaşlarının iş birliği içinde çalışmasının önemini vurguladı. Çeşme'nin Alaçatı Ot Festivali gibi etkinliklerini örnek gösteren Sengel, Efes Antik Kenti'nde düzenlenen etkinliklere gelen turistlerin aynı gün Çeşme'ye de yönlendirilmesi gibi stratejiler geliştirmenin önemine dikkat çekti. Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen konserlere gelen turist sayısının artması gibi örnekleri paylaşarak; İzmir'in turizm potansiyelini en iyi şekilde kullanmak için turizm paydaşlarının ortak bir lobi oluşturması gerektiğini dile getirdi. Bu iş birliği sayesinde İzmir turizminin daha da geliştirilebileceğini ve yerel halkın refahının arttırılabileceğini ekledi.